Image

Poate dragoste stii sa ceri dar…de dat stii sa dai?


a

Insa mai exista o veche vorba: felul in care dai si persoana careia ii dai conteaza mai mult decat ceea ce dai!
La recomandarea unei prietene am citit o carte mai mult decat minunata si excelenta de aplicat in vietile noastre.
Cartea se numeste “Cele cinci limbaje ale iubirii” scrisa de Gary Chapman  va recomand din suflet sa cititi aceasta carte.
Dupa spusele lui Gary C, din experienta lui de peste 30 de ani ca si consilier matrimonial,  casniciile nefericite se datoreaza unui motiv foarte simplu si anume: vorbim limbaje de iubire diferite.
In cartea sa sunt mentionate ca fiiind limbaje ale iubirii in relatia de cuplu si nu numai:
-cuvintele de incurajare sau declaratiile
-timpul petrecut alaturi de cel drag
-cadourile
-serviciile
-contactul fizic
Multi oameni nu inteleg ce putere extraordinara poate avea sustinerea celuilalt prin cuvinte. Faceti o diferenta intre a aprecia ce face cel de langa noi prin afirmatii de genul:
“In sfarsit, ai facut si tu ceva!”
“Ce mare lucru faci ca gatesti, speli si faci curat!”
“Chiar nu esti in stare sa..!” etc.
Si afirmatii de genul:
“Stiu ca sunt persoane care nu ar fi facut ce ai facut tu, iti multumesc!”
“Stiam ca te pricepi sa o faci!”
“Ce bine iti vine costumul/rochia!’
“Faci cea mai buna mancare!”
“Iti multumesc ca ai spalat vasele, mi-ai scutit din treaba!”
Incercati sa faceti o diferenta intre reactii si veti vedea ce rezultate o sa aveti. Nu degeaba se spune ca vorba dulce, mult aduce.
Fiecare persoana din lumea asta are propriul ei limbaj de iubire, cel mai trist este ca nu vedem de orgoliile noastre sau din nestiinta ce anume isi doreste partenerul de viata sau copilul nostru. Va dau din aceasta carte un exemplu legat de limbajul de iubire -timpul in doi.
Este vorba de un cuplu in care ea dorea sa petreaca mai mult timp cu partenerul ei. Conform spuselor lui Gary C. si a experientei mele din viata de zi cu zi, timpul in doi nu inseamna privitul la tv pentru ca atunci iti indrepti atentia spre televizor. Timpul in doi inseamna a sta de vorba cu partenerul, a-i asculta parerile, pasurile, pur si simplu sa il intrebi ce a facut peste zi, sa luati o cina romantica etc.
Chiar am vazut un film in care un cuplu statea intr-un restaurant la o masa si isi spuneau fiecare parerea despre cupluri, care erau casatoriti sau de mult timp impreuna si care erau necasatoriti. Cei casatoriti priveau unul pe langa altul, neavand subiecte de discutie sau fiind plictisiti unul de altul iar obiectul iesirii lor era obisnuinta iar cei necasatoriti se priveau ochi in ochi si dezbateau tot felul de subiecte.
Asa este si in viata reala, daca tu nu reusesti sa descoperi limbajul de iubire al celui de langa tine si sa ii umplii rezervorul, poti fi sigur/a ca apare un dezechilibru. Aici apare raspunsul la titlul nostru de astazi…stii sa ceri dar…stii sa dai?
Chiar va recomand aceasta carte din tot sufletul.Poate nu va salva toate cuplurile dar pe majoritatea da:)

5 comments on “Poate dragoste stii sa ceri dar…de dat stii sa dai?

 1. Chiar am sa caut cartea asta ca sa o citesc ..mi a placut mai mult art asta decat cel dinainte …..frumos si fff adevarat

  Sent from my iPAD

  Pe 10.04.2014, la 18:42, cosmina’s a scris:

  > >

  Like

 2. Inteleg ce vrei sa zici prin limbaj al iubirii. Dar adevarul e ca iubirea e universala. Iubirea implica jerfirea (daruirea) noastra pentru celalalt/ceilalti (zic la pliral pt ca este imposibil sa iti pese si sa iubesti numqi o persoana si pe celelalte sa le urasti. Cei care fac asta poarta o masca pe care o vor lepada pana la urma). Dar marea problema (asa cum ai zis si tu) este ca orgoliul nostru nu doarme niciodata. De cele mai multe ori ni se pare sub nivelul nostru sa ajutam sau chiar sa primim ajutorul celorlalti. Deci ca sa ne salvam relatia/casnicia etc. Nu trebuie sa ne chinuim sa intelegem “limbajul” iubirii (Pt ca e universal) ci in primul rand sa iubim noi cu adevarat.

  E o mica istorioara care imi place foarte mult. Se spune ca undeva in america era odata un trib de indieni. Si unul din bunicii din tribul asta isi invata nepotul :”In interiorul fiecarui om se duce o lupta apriga intre 2 lupi. Unul este rau – invidia, mania, ura, aroganta, mandria (pe scurt orgoliul). Iar celalalt este bun – pacea, buna vointa, bunatatea, umilinta (pe scurt iubirea).” si atunci nepotul il intreaba: “Si cine o sa castige?” iar batranul ii raspunde simplu:”Cel pe care il hranesti.”. Deci daca ne hranim orgoliul nu o sa ajungem niciodata sa intelegem “limbajul” iubirii.

  Like

Multumesc!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s