Bolile…o inchipuire a psihicului?


Medicina tradiţională acceptă în prezent ideea că cel puţin 75% din boli sunt psihosomatice, adică boala fizică este determinată de o cauză emoţională sau mentală. Somatic înseamnă ceea ce ţine de fizic, de corp, iar psycho ceea ce ţine de suflet.

Atunci când apare boala, ea apare pentru a ne transmite că este timpul să ne schimbăm o modalitate de a gândi sau o convingere interioară profund dăunătoare. Gândurile predominant bolnăvicioase se vor exprima mai devreme sau mai târziu într-un corp bolnăvicios. Oamenii care trăiesc mereu cu teama de boală se îmbolnăvesc cel mai uşor.

Bolile pot fi prevenite şi vindecate prin vindecarea propriilor tipare emoţionale şi mentale de care marea majoritate a oamenilor nu sunt însă conştienţi. Printr-o analiză constantă şi introspecţie a propriei persoane, a emoţiilor şi gândurilor predominante, se pot obţine rezultate uimitoare în prevenirea şi vindecarea bolilor. Sunt mii de cazuri de bolnavi care s-au vindecat de boli incurabile prin reorientarea în sens pozitiv a propriei gândiri şi implicit a propriei vieţi.

În anul 1983 Howard Gardner a introdus conceptul de: ”Inteligenţe Multiple”. El argumenta că nu există doar un singur tip de inteligenţă precum cea masurată prin teste şi dezvoltată în cadrul şcolar clasic, ci multiple tipuri de inteligenţe. Gardner a identificat şi două abilităţi personale: auto-conştientizarea stărilor interioare şi interactivitatea socială eficientă.

Termenul de „inteligenţă emoţională” a fost folosit pentru prima data într-un articol din anul 1990 de către psihologii Peter Salovey şi John Mayer. Cu toate că acest termen este relativ nou, ca şi componente ale conceptului de inteligenţă emoţională regăsim în arhicunoscuta afirmaţie a lui Socrate „Cunoaşte-te pe tine însuţi” sau în Biblie, „Nu fă altuia ce ţie nu-ţi place” şi „Iubeşte-ţi aproapele ca pe tine însuţi”. Aceste afirmaţii înţelepte ce datează de mii de ani sunt considerate în prezent de către psihologi şi psihoterapeuţi ca fiind elemente de Inteligenţă Emoţională.

Inteligenţa emoţională este capacitatea de a recunoaşte sentimentele proprii şi ale altora, precum şi posibilitatea de a le controla. De multe ori ne este dificil să definim ce simţim, în termeni de supărare, teamă sau orice alt sentiment, sau altădată rcunoaştem sentimentul pe care îl trăim dar nu-l putem controla. Tocmai de aceea inteligenţa emoţională este foarte folositoare în acest sens, deoarece ne ajută să fim mai echilibraţi şi să învăţăm să dobândim starea de bună-dispoziţie.

20140402-183134.jpg

Multumesc!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s